Forum Kulturystyczne | Forum poświęcone kulturystyce

FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy

 Forum Forum Kulturystyczne Strona Główna

   ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    GalerieGalerie    ZalogujZaloguj    RejestracjaRejestracja 

Jesień to świetny czas na dietę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kulturystyczne Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pey
Gryzipiór
Gryzipiór



Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 1:08, 21 Lis 2007    Temat postu: Jesień to świetny czas na dietę

 

Powrót z urlopu i początek września to nowe wyzwania. Trzeba zachować energię i siłę po lecie, aby łagodnie wejść w chłodne i pochmurne dni. Ten sezon to najlepszy czas, aby ulec modzie na zdrowe odżywianie. Dobrze skomponowana jesienna dieta pozwala utrzymać ładną sylwetkę, dobrą kondycję, wspomaga pracę mózgu i poprawia odporność organizmu.


5 razy dziennie jedz ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, a także warzywa i owoce, które świeże można kupić do późnej jesieni (brokuły, kapusta, marchewka, buraki, jabłka, śliwki). Wszystkie te produkty zawierają błonnik. Pochodzi on z substancji zawartych w roślinach takichjak: celuloza, pektyna, gumy, woski. Ma właściwości metaboliczne i zapewnia organizmowi prawidłowe trawienie.
Błonnik neutralizuje szkodliwe substancje w organizmie, a strawione jedzenie krócej przebywa w jelitach. Dieta bogata w błonnik nie tylko obniża ciśnienie, ale gwarantuje utrzymanie stałej wagi, bo zaspakaja poczucie głodu.
Nawet kaloryczny makaron, który tak lubimy, przyswajany jest wolniej jeżeli zjemy go z bogatymi w błonnik Warzywami: sałatą, brokułami, szpinakiem. Do strawienia takiego pokarmu potrzeba więcej energii, a więc wzrasta prędkośćsplania kalorii. Błonnik zwalnia też proces przedostawania się rozłożonych substancji do krwioobiegu, dzięki czemu stabilizuje się poziom cukru we krwi. Pokarmy bogate w błonnik trzeba bardzo starannie przeżuwać. Zjedzone w pośpiechu mogą powodować uczucie wzdęcia.


3 razy w tygodniu wybierz na obiad lub kolację rybę morską. Ryby dostarczają nam pełnowartościowego białka. Zawierają go tyle samo co mięso, za to mają mniej cholesterolu, tłuszczu, kalorii i są lekkostrawne. Nienasycone kwasy omega-3 zawarte w rybim tłuszczu to źródło bardzo aktywnych biologicznie związków, które mają zdolność wmontowywania się w błony wszystkich komórek organizmu. Wspomagająichodnowęirozwój.
Kwasy omega-3 przeciwdziałają chorobom układu sercowego, zapobiegają miażdżycy, poprawiają pracę mózgu, pamięć i konpentrację. Naukowcy cały czas badają także ich wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania, na niektóre nowotwory. W kwasy omega-3 bogate są szczególnie tłuste ryby morskie: tuńczyk, makrela, Halibut, łosoś i sardynki, jak i coraz popularniejsze i łatwiej dostępne krewetki, małże, kraby.


10 migdałów, osiem orzechów lub dwie garstki pestek słonecznika, dyni przegryzaj zamiast kalorycznych przekąsek: batonów i chipsów. Amerykańscy naukowcy z Purdue University stwierdzili, że ci, którzyjedzą nasiona, pestki i orzechy bogate w nienasycone tłuszcze, szybciej chudną. Dzięki tym substancjom łatwiej też utrzymać stałą wagę.
Kilka migdałów, orzechy czy słoneczniki warto zjeść, gdy tylko poczujemy głód. Porcja 10 migdałów sprawia, że jesteśmy nasyceni. Wybierając takie przekąski, dodatkowo chronimy serce i wspomagamy mózg. Codzienna porcja około 40 gramów migdałów może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Pestki słonecznika i dyni zawierają cynk. Jest on konieczny do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika przeciwdziałającego depresji.
Orzechy i migdały są też dobrym źródłem witaminy E, selenu, magnezu, potasu. Należy jednak jeść je z umiarem. Korzystny wpływ wywiera przekąska składająca się z kilku orzechów czy migdałów zjadanych między posiłkami, a niejako dodatek do potraw bogatych w tłuszcze i cukry np. ciastek i lodów. Należy wybierać tylko naturalne, a nie aromatyzowane, obficie solone, cukrzone czy dodatkowo smażone w tłuszczu.


3 razy dziennie pij sok. Najlepsze są soki naturalne z cząstkami owoców. Naukowcy z Uniwersytetu w Columbia stwierdzili, że sok pomarańczowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy.
Szklanka soku z cząstkami pomarańczy zawiera duże ilości witaminy C i pomaga neutralizować nitrozaminy, substancje rakotwórcze, które powstają na skutek zjadania dużej ilości wędlin naszpikowanych azotynami.
Sok zawiera nie tylko witaminy, ale i błonnik, odkwasza organizm i przywraca równowagę kwasowo-zasadową zakłóconą jedzeniem zbyt dużej ilości mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MutantMass
Silacz
Silacz



Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 399
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 13:32, 17 Sty 2018    Temat postu:

 

Fajny artykuł

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kulturystyczne Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 

Style Created Freely By